Sunday, Iraila 29, 2024

Bartzelona 9 Boca Juniors 1: Barçak Boca umiliatu zuenean

Azken eguneratzea iraila 25, 2024 arabera colgadosforelfutbol

Bartzelona 9 Boca Juniors 1. Emaitza historiko bezain mingarria xeneizearen mamiaren talde batentzat. Eta bera da 21 Abuztu 1984, Bartzelonak protagonista izan zuen horietako batean Boca Juniorsen historiako porrot umiliagarrienak. Garaian zehar Joan Gamper Trofeoa, Kataluniako taldeak indarrez zapaldu zuen Argentinako kluba 9-1, jokalariei zein zaleei orbain ezabaezinak utzi zizkien puntuazioa.

Testuinguru iluna Boca Juniorsentzat

Hori 1984 Krisi sakoneko urtea zen jada Bocarentzat. Aurreko hilabeteak markatuak izan ziren finantza-arazoak, kudeaketa gatazkak, eta talde inprobisatuak aurkeztera behartu zuen jokalarien greba. Bartzelonako partida baino hilabete falta dela, Bocak ezohiko beste egoera bat bizi izan zuen: jokalari profesionalen greba dela eta, Taldeak gazte mailako jokalariekin eta eskuz margotutako zenbakiekin entrenatzeko kamisetekin atera behar izan zuen zelaira., klubak bizi zuen krisi sakona islatzen zuen zerbait.

Bartzelona 9 Boca Juniors 1: Gau zorigaiztokoa Camp Noun

Boca agertu zenean Camp Nou, itxaropenak ez ziren handiak. Taldeak hainbat partida jarraian jokatu berri zituen Argentinan eta ia ez zuen denborarik izan konpromiso hori behar bezala prestatzeko.. Hala ere, ezerk ezin zuen aurreikusi datorren hondamendia. Berak Bartzelona, zuzenduta Cesar Luis Menotti, Talde ikaragarria osatu zuen, esaterako, zifrekin Bernd Schuster, Bocaren defentsarako amesgaiztoa izan zena.

Minutu baten buruan iritsi zen lehen gola 29 bidez Alexanco, eta bi minutu beranduago, Archibald aldea zabaldu zuen. Bocak ez zuen erantzunik aurkitu, eta egoera okerragotzeko, Roberto Passucci Schusterren aurkako eraso bortitz baten ostean kanporatu zuten. Hortik, dena maldan behera joan zen. Lehen zatiaren amaieran markagailua zegoen jada 3-0, baina okerrena bigarren zatian etortzea izan zen.

Bigarren zatian, Bartzelonak ez zuen errukirik erakutsi. Berriz ere Alexanco, jarraitua Kaldera, Carrasco, Esteban, Marcos eta geldiezina Schuster, gola lortu zuen historiko bat osatzeko 9-1. Bocak ia ez zuen asmatu uruguaitarrak sartutako penalti batekin Fernando Morena, markagailuak jada erabatekoa islatzen zuenean 7-0.

Garaipen historiko baten ondorioak

Emaitza hori ez zen Bocaren porrot handiena izan, baina baita garai hartan klubak bizi zituen barne arazoen ikur gisa ere.. Jokalariak, nahasmenduan eta minean murgilduta, Bazekiten atzerapauso horrek markatuko zuela euren ibilbidea eta erakundearen historia..

Atezaina Hugo Gatti, taldeko buruetako bat, talde osoaren sentimendua laburbildu zuen: «Begira zer gertatu den, bete nuen 40 urte eta bederatzi gol jan nituen”. Argentinan izandako oihartzunak berehalakoak izan ziren, Bocako zaleak eta arduradunak inbaditu zituen lotsa eta dimisioaren nahasketa batekin.

Bartzelona 9 Boca Juniors 1
Bocaren porrota Bartzelonan 9 a 1 urtean 1984, Alboko ondorio asko ekarri zizkion Argentinako selekzioari. ARGAZKIA: Facebook Boca Juniors oroimenean

Argentinako futbolaren historiako kapitulu mingarria

Berak 9-1 Camp Noun ez zuen bakarrik Boca Juniorsen umiliazio handienetako bat irudikatu, baina, oro har, Argentinako futbolarentzat ere kolpe gogorra izan zen.. Hori Bartzelona eramaten Menotti eta Schuster geldiezin batekin, Europako eta Hego Amerikako futbolaren arteko distantzia izugarria erakutsi zuen garai hartan, Bocaren protagonistek erremisioarekin onartu zuten zerbait.

Emaitza hau inoiz ahaztuko ez den arren, La Boca klubarentzat ere ikasgai bihurtu zen, apurka-apurka hurrengo hamarkadetan munduko futbolaren lehen lerrora itzultzeko bidea aurkituko zuela.