Guruceta's penalty, het eerste grote scheidsrechtersschandaal van het Spaanse voetbal

Guruceta, een van de bekendste Spaanse scheidsrechters (The Journal)

Emilio Carlos Guruceta Muur was, voor velen, een van de beste Spaanse scheidsrechters dat heeft bestaan. echter, Zijn succesvolle carrière was niet zonder enorme controverses zoals die we in dit artikel zullen onthouden..

liep de seizoen 1969-1970. de Atletico Madrid hij had zichzelf uitgeroepen tot kampioen van de competitie en noch Barça, noch Madrid beleefden hun beste moment. De madridista's eindigden op een zielige zesde plaats in het landskampioenschap en klampten zich vast aan de beker als reddingslijn voor een rampzalig jaar.

Geluk wilde Barcelona en Real Madrid gezichten werden gezien in de kwartfinales. De culés kwamen van het elimineren van Espanyol en Celta terwijl de blanken Castellón en Las Palmas hadden overwonnen. In de eerste etappe, gespeeld op het Santiago Bernabéu, de lokale bevolking behaalde een goed resultaat 2-0 om de terugkeer in Camp Nou onder ogen te zien.

Schandaal in Camp Nou

Guruceta was de aangewezen scheidsrechter voor de terugwedstrijd. De lokale bevolking ging uit voor iedereen en bij de pauze wonnen ze door 1-0 dankzij een doelpunt gescoord door Carles Rexach. De comeback was mogelijk. echter, in het tweede deel kwam de zet die tot het grote schandaal zou leiden.

De minuut liep 59 en, in een race tussen Velázquez en Rifé, de scheidsrechter van de wedstrijd signaleert een penalty voor de verbazing en verontwaardiging van Barcelona. Behalve dat het een omstreden delict is, de actie vindt plaats buiten het gebied. Barça-voetballers dreigen het speelveld te verlaten, iets wat je coach vermijdt, Engels Vic Buckingham. na 8 minuten problemen, inclusief pad regen, de maximale straf wordt opgelegd en Amancio behaalt de 1-1. Eladius, lokale speler, prijst ironisch de scheidsrechter en wordt weggestuurd.

Vanaf daar was het niet meer mogelijk om te spelen. Constante stops voor het gooien van pads en allerlei objecten op het speelveld en invasie van het veld door sommige toeschouwers. Dit alles veroorzaakt Guruceta het spel onderbreken bij gebrek aan 10 minuten te gaan met een gelijkspel resultaat.

Guruceta's penalty
Foto van de regen van kussens die het Camp Nou-gazon binnenvielen (De Double Six)

Waar klagen ze over? Het was een penalty zoals een huis!”

De daaropvolgende verklaringen van beide richtlijnen hielpen niet de geest te kalmeren. Montal, President van Barça, Stelt een bewering op waarin wordt verzocht om het spel vanaf de minuut te hervatten 59 zonder de straf. Bernabéu verklaart: “Waar klagen ze over? Het was een penalty zoals een huis!”.

De zaak wordt zo groot dat ze aankomt, zelfs, al Raad van ministers, vanwege de woede die in Catalonië bestaat. Uiteindelijk wordt het resultaat als goed beschouwd en gaat Real Madrid door naar de halve finale, ja, de Camp Nou sluit ondanks ernstige incidenten niet en Barça krijgt een boete 90.000 pesetas.

Die had wel een harde sanctie Guruceta. De Baskische scheidsrechter wordt bestraft 6 maanden zonder te kunnen bemiddelen “Verstoring van de openbare orde”. Als gegevens, zeg dat de Real Madrid wint uiteindelijk die beker, zodat u de volgende editie van de European Cup Winners Cup kunt spelen en het seizoen kunt redden.

Guruceta's dood

Een merkwaardig feit, voeg dat toe Guruceta Hij arbitreerde Barcelona niet langer in een officiële wedstrijd. Zijn carrière, ondanks dat incident, was behoorlijk succesvol tot op het punt van internationale, maar de 25 februari 1987. die dag, de scheidsrechter is omgekomen bij een auto-ongeluk toen hij een Osasuna-Real Madrid kop.

10 jaren na zijn dood, voorzitter Anderlecht bekende dat de UEFA de Spaanse scheidsrechter heeft omgekocht. De Belgen wonnen een wedstrijd tegen hem Nottingham Forest en wist zich te kwalificeren voor de volgende ronde dankzij een nogal onwaarschijnlijke straf toegekend door de trencilla. De club kreeg een jaar lang een sanctie zonder deel te kunnen nemen aan een Europese competitie.