VS 94, het beste Roemeense voetbalteam in de geschiedenis

Het beste Roemeense voetbalteam in de geschiedenis was degene die het wereldkampioenschap speelde 1994. Als er een WK is waar Roemenen elke nacht van dromen, dan is dat het wel VS 94. Anghel Iordănescu behaalde tijdens 5 games om een ​​heel land te laten geloven dat er een kans was om het beste team op aarde te zijn. En voor een moment was het, toen ze het gevreesde Argentinië wisten te verslaan. Dat team had veel de beste Roemeense spelers in de geschiedenis En daarom, die generatie was in het geheugen.

Het begin van een droom voor het beste Roemeense voetbalteam in de geschiedenis

Roemeens nationaal team, geregisseerd door Anghel Iordănescu en met sterren als Florin Raducioiu de Gica Hagi, Hij was een van de 24 landen die deelnemen aan het WK 1994 gehouden in de VS. UU.

Dat zou de tweede opeenvolgende deelname van de Roemenen aan de competitie zijn, na het bereiken van de ronde van 16 in Italië 1990, waar ze zouden worden uitgeschakeld op sancties tegen Ierland. dit keer, Roemenië zou na de loting in groep A worden gekoppeld aan de Verenigde Staten, Colombia en Zwitserland.

Zijn debuut zou zijn in de Estadio Rose Bowl de 14 juni 1994 tegen Colombia. De wedstrijd begon op de rechtervoet dankzij een doelpunt in de minuut 15 door Florin. Hagi . zou als tweede scoren voor de Europeanen, dat zou de verhogen 2-0 naar het heldere. Colombia wilde niet achterblijven en Adolfo Valencia scoorde de 2-1 voor koffietelers. Een doelpunt dat geen ander doel diende dan wraak te nemen op de verlegenheid want een paar minuten later, Florin Raducioiu zou terugkeren naar de aanklacht, de partij veroordelen met een verpletterende 3-1.

De tweede game werd gespeeld door 22 in juni Pontiac Silverdome tegen Zwitserland. Een ontmoeting die ze begonnen te verliezen en die ze niet konden herleiden. In die mate heeft het bloedbad, wie ging er met een rout naar huis (1-4). Het enige waar we nog aan moesten denken was de volgende clash tegen de VS. UU. En alleen de overwinning was de moeite waard.

Bij de Rose Bowl en met de gastheren als tegenstanders, de Roemenen domineerden de wedstrijd, imposant 0-1 met het doel Dan Petrescu in wat de laatste wedstrijd van de Roemeense kant in de groepsfase zou zijn.

dus met alles, en ondanks dat 1-4 tegen de Zwitsers, Het nationale team van Iordănescu eindigde als eerste in groep A met 6 points, gevolgd door Zwitserland en de VS. UU. met 4 en Colombia (geëlimineerd) met 3.

In de REM-fase

In de ronde van 16 moesten ze spelen tegen de verslagenen Argentinië, zonder Maradona, verboden wegens doping. Dumitrescu had de leiding over de voorsprong van de Albiceleste-score in de minuut 11, maar het zou niet lang duren voordat Batistuta gelijk maakte met een penalty (1-1). De schok was intens. Ilie keerde terug naar het kleine gebied om de 2-1. een beetje dat, toegevoegd aan degene die Hagi een paar minuten later zou scoren (3-1), zou het laatste punt van een ronde van 16 overwinningen herinneren als het hoogste punt dat het Roemeense voetbal op nationaal teamniveau heeft bereikt.

Gica Hagi
Hagi was de leider van Roemenië in de wereld USA'94 waarin zijn team bereikte de kwartfinales (Apuntesderabona)

Het bitterste ontwaken

Maar aan elk goed dutje moet een einde komen. Roemenië moest het doen 10 juli van de 94 tegen Zweden, in wat een zeer gelijkmatig ontwaken zou zijn?. Na het bereiken van een positie als een van de 8 wereldbeker beste, Stanford Stadium zou het toneel van de nachtmerrie worden.

De wedstrijd begon slecht na een vroeg doelpunt van Tomas Brolin. Maar Roemenië zou niet werkeloos toezien. Twee minuten voor het einde, de trouwe spits, Florin, weer deed hij zijn ding, het markeren van de 1-1 en de wedstrijd naar de extra tijd brengen. in extra tijd, Florin Raducioiu zette het Roemeense team weer op voorsprong. Een korte soneca met de beker die na een paar minuten verdween. De beul?, Kennet Andersson, een jonge Zweedse man 1,93 die de tafels terugbracht naar de marker.

einde van de 120 notulen. de straf. de 11 meter leek goed te zijn voor de mannen van Anghel Iordănesc, echter, uiteindelijk kregen de Zweden de overhand. De blauw en geel (dat er derden zouden zijn) Ze werden de wekker 8:00kom uit de droom van degenen uit Oost-Europa, wie verliet de competitie met 3 overwinningen en 2 verliezen, ondertekenen wat is, Tot vandaag, zijn beste reeks in een WK (6de positie).