Bartzelona-Real Sociedad, historiako final luzeena

Barça eta Realaren arteko 'final hirukoitz' horretan jokatutako partidetako baten irudia 1928 (Atotxa.org)

Hogeita hamar egunen amaiera bezala ezagutzen zen, nahiz eta errealitatean hogeita hemeretzi datak zegozkion bilera hasi bitartean igaro ziren kopako finala 1928 eta berak zuen eguna F.C. Bartzelona titulua irabaztea lortu zuen. Historiako final luzeena hasi zen a 20 Maiatza 1928, Santanderren ospatu zen, eta bi taldeetako jarraitzaileen presentzia handiarekin, gehienbat donostiarra, hurbiltasun logikoaren arrazoiengatik.

Futbol ekitaldian momentuko kultur munduko pertsonaiak parte hartu zuten, poetak bezala Gabriel Celaya y Rafael Alberti, abeslari argentinarra Carlos Gardel edo garaiko kultur patroi handia, Jacobo Fitz-James Stuart Falcon, albako dukea.

The Benetako gizartea adostu zuen kanporatu ostean - irabazi historikoa barne 7 a 0 al Valentzia – eta F.C. Bartzelona Berarekin gauza bera egin nuen. Deportivo Alaves. urtekoa 1928 Europako futbolaren historiako final luzeena bihurtu ez ezik, baina zaletasunen arteko liskarrik eztabaidatuenetariko eta eragingarrienetako batean Benetako gizartea y Bartzelonako Futbol Kluba urteetan zehar.

SANTANDERKO GURUA

Lehen partida hura epaile bizkaitarrak txistu egin zuen (bitxia da Reala lehiakideetako bat izatea) Pedro Vallana. Hiru finaletatik lehena hasi eta gutxira, “Santanderreko guduaren” lehen gertakaria gertatu zen., istripu bat, Donostiako prentsaren arabera kasualitatez eta katalanaren arabera nahita, aurrelariarengandik Choline Alcorta atezainarekin Platko minduta amaitu. Atezain hungariarrak garuneko lesio izugarria du, konortea galtzen duena eta Santanderreko belardian etzanda eta odoleztatuta geratzen da.. Haren lesioak halako neurri batean alarmatzen du, non txarrenean pentsatzen jartzen duela, baina dena susto batean eta sei puntutan geratu zen Hungariako internazionalaren kopetan. Hasierako atezainak ezin izan zuen, beraz, jarraitu eta Barça taldeko Tenerifeko aurrelaria, Angel Arocha, aldaketak ez dira onartzen, atezain gisa jardutera behartu zuen.

Handik gutxira, Doneztebeko atzelari batek lekuz kanpo egindako sarrera bat min hartu du Samitier, belar gainean jasan zutenak, herren, benda astun batekin, eta baloia apenas ukituz, nahiz eta bere esku-hartze bakanetako batean, helburua lortu zuen momentuko garaipena culé by 1 a 0 bigarren zatia hasi eta gutxira. Bi taldeen artean gogor piztu da eta indarkeriarekin muga egiten duten ekintzak gertatzen dira. Donostiako zaleek aipaturiko penalti posible bat protestatu zuten Kolina partidaren azken txanpan, epaileak ez zuen adierazi eta partida Barçaren garaipenarekin amaitu zela zirudien, baina helburu bat Mariskala sei minuturen faltan markagailuan berdinketa jarri zuen gol baten bidez, emaitzarekin amaituko litzateke arauzko laurogeita hamar minutu, eta dagokion luzapenean ez zela aldatuko.

existitzen ez zirenez penalti jaurtiketak, luzapenaren ostean berdinketa gertatuz gero, bi egun geroago partida berri bat ospatu zen. Egingo litzateke, araudiaren arabera, estadio berean eta epaile berarekin. bigarren gauza ez zen gertatu, bi klubek federazioari protesta egin zioten bizkaitar epailearen jardunagatik eta federazioak hura ordezkatzea aukeratu zuen. Pedro Escartin.

GUARDIA ZIBILAREKIN LEHENENGO LITSAK

Finaletako bigarrenarentzat, eguneko arratsaldeko lauretan eztabaidatua 22 maiatzeko, Platko, pozik berreskuratu, ren helburua berriro okupatzen du F.C. Bartzelona. Bi kluben arteko giroa bero baino gehiago izan zen eta harmailetan ere eragina izan zuen. Donostiako zaleak ziren gehiengoa, ia aho batez lagundu zuten bileretako bigarrenaren lekuko izan ziren santanderinoek. Ingurumena, beraz, Ez zen futbol hutserako egokiena eta kirolik gabeko kanaletan egiten zen partida.

Bata eta bestearen sarrera bortitzak bata bestearen atzetik joan ziren, haize oso gogorrak ere ez zuen partida ederra egiten lagundu eta pisu handia izan zuen fisikoan, jokoaren kalitatearen kaltetan. Kolegiata, baino autoritate gehiagorekin Vallana, bi jokalari kanporatzera behartu zituen. Biek joko zelaia utzi zuten arerioaren aurkako eraso bortitzen ondorioz: minutu batean 70 Bartzelona kanporatu zuen Guzman eta hamar minutu geroago gauza bera egingo zuen donostiarrarekin Kolina.

Aurretik jokatutako emaitza berdinarekin amaitu zen partida.: puntu batean marraztu. Lehenengoa donostiarren lana izan zen Grezia minutu batean 32 eta lotuta, bertan 69, katalana Piera. Partidaren amaieran, Espainiako futbolaren historiako lehen gertakari bortitzetako bat gertatu zen.: Realeko zale talde bat Kataluniako taldearen aldagelara sartu zen jokalariei eraso egiteko. Ostiko trukea egon zen, ukabilkada eta irain batzuk eta hortik bota zuten Guardia Zibilak makilarekin.

OSPAKIZUNA RAMBLASETAN… AKATSEZ

Bartzelonan, bitartean, zale asko kalera atera ziren blaugranen garaipena ospatzeko. Ramblas zalez bete ziren kantuan: “aliró, aliró, Barça txapelduna da". Arrazoia akatsa izan zen Bartzelonako irratia Bartzelonaren garaipenaren berri okerra eman zuenak 2 a 1.

Errealitatea da berdinketa berri bat egon zela eta aparteko arazo bat sortu zela: data berria ezarri, eragozpenarekin, bi taldeetako futbolari batzuk nazioartekoak zirela eta jokatzeko deituak zirela amsterdameko olinpiadak. Gogoan du, beraz, hirugarren partida atzeratu Olinpiar Jokoak amaitu arte eta eguna arte 29 June oso final luze honetako hirugarren partida behin betikoa izango zena jokatzeko. Eszenarioa berdina izango litzateke: los El Sardineroko Kirol Zelaiak, Santanderren.

HIRUGARRENARI… GUSTOKOA DA

Hirugarren eta azken finala aurreko bien polemikek markatu zuten. Txistu egiteko izendatutako epailea bizkaitarra izan zen Pablo Saracho eta bi taldeen arteko bortitza egoerak aurreko finalaren berdin-berdin gertatu ziren. Epaileak bi futbolari kanporatu zituen eta, garaiko kroniken arabera, beste norbait kaleratu beharko luke. Bartzelonakoa karrusela y el txuri urdin Mariskala elkarri eraso ostean kalera joan ziren.

Kataluniako taldea askoz nagusi izan zen lehen unetik, bere lehen gola sartu zuen –-ren lana Samitier– bilera hasi besterik ez, minutu batean 8, eta gainerakoa jadanik iritsi zen azken emaitzarekin 3 a 1 katalanen alde (ren golekin arocha y Jostun Bartzelonarako eta Zaldúa Erregearen eskutik). Arbitrajea ez zen erraza izan, Kataluniako selekzioaren nagusitasuna izan arren, eta donostiarrek bi penalti egin zituzten euren alde, bat, itxuraz, Noski, baina egia esan, Bartzelona argi eta garbi gailendu zen eta txuri urdin atezainaren interbentzio bikainak eragotzi zituzten gol batzuk gehiago sar zitezkeela., Jesus Izaguirre.

kopako finala 1928
Barçaren entrenamendua Kopako finalean 1928 (Kirol mundua)

RAFAEL ALBERTI VS GABRIEL CELAYA

Hogeita hemeretzi egun espainiar literaturako bi izen handiren poema bereizietan islatu zen historiako finalik luzeena eta eztabaidatuena.. Bakoitzak bere prisma partidistatik ikusten, logikoki. Cadiz poeta, jarraitzaile blaugrana aitortua, Rafael Alberti oda bat eskaini zion Platko eta idazle donostiarra Gabriel Celaya gauza bera egin zuen, beste poema batekin, bere taldeak jasandako arbitraje ekintzei buruz salatuz.